Formula matematică a pizzei perfecte, descoperită de un matematician

Formula matematică a pizzei perfecte, descoperită de un matematician
Publicat: 18/10/2013, 17:19
Actualizat: 27/03/2019, 08:26

Eugenia Cheng, matematician la universitățile din Sheffield (Marea Britanie) și Chicago (SUA), a ajuns la concluzia că o pizza de dimensiuni mai reduse are o cantitate mai mare de ingrediente, pe când pe o pizza mai mare toppingul este distribuit într-un mod mai echilibrat.

Totul a pornit de la descoperirea că o pizza cu diametrul de 30 de centimetri are cu 10% mai mult topping decât o pizza cu diametrul de 35 de centimetri.

Matematicianul a arătat că distribuirea ingredientelor variază în funcție de dimensiunea blatului și că o pizza mai mică are mai mult topping decât o pizza mare, chiar dacă se folosesc aceleași cantități de topping și aluat.

Cantitatea de topping la fiecare îmbucătură nu este influențată de grosimea blatului, ci de echilibrul care se formează între ingrediente și aluat.

Matematicianul a folosit variabilele „a” pentru volumul constant de aluat și „t” pentru volumul constant de topping pentru a stabili formula matematică a raportului dintre topping și blat, pentru o îmbucătură medie de pizza, constatând că, pentru o pizza cu diametrul mai mic, cantitatea de topping la fiecare îmbucătură este mai mare.

Eugenia Cheng a avut ideea acestei formule după ce lanțul de restaurante PizzaExpress a rugat-o să cerceteze de ce pizza Romana cu diametrul de 35 de centimetri, cu blat subțire și crocant, are un succes mai mare decât pizza clasică cu diametrul de 30 de centimetri.

Aceasta a descoperit că secretul constă în proporția dintre diametrul aluatului și cantitatea de ingrediente distribuite – dat fiind că, pe o suprafață mai mare, toppingul este distribuit până spre marginile aluatului.

Cei care preferă mai mult topping ar trebui să aleagă însă pizza clasică cu diametrul mai mic.

„Îmi place să arăt că matematica se află pretutindeni în jurul nostru și că putem folosi matematica pentru a oferi o explicație pentru ceea ce am descoperit prin intuiție, cum ar fi faptul că blatul unei pizza mai mici are un risc mai mare să rămână crud la mijloc”, a afirmat Eugenia Chang.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară va sta la închisoare 13 ani după ce s-a aflat ce i-a făcut...
Povestea emoționantă a lui Patrocle, câinele căutat de toată România. Este căutat cu disperare de...
FOTO. Cum arată blonda care l-a asaltat pe fiul celebrului milionar român
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
GALERIE FOTO Comoara din pădure: o femeie a descoperit într-un hambar abandonat 50 de mașini...
Daniela Iliescu a făcut-o praf pe mama lui Culiţă, după ce a spus că e...
I-a turnat zilnic soțului înălbitor în cafea. Ce s-a întâmplat cu bărbatul la scurt timp:...
Cod portocaliu de ploi torențiale în vestul țării. Zonele vizate de avertizarea ANM
Descoperirea secolului! Breaking news!
Medicii vin cu noi vești despre starea de sănătate a lui Robert Fico: „Acest progres...
Vântul le-a dezgolit pe divele din România! Nu au avut nicio şansă în faţa naturii!...
Simptomele unui ambreiaj defect. Cum îți dai seama dacă ambreiajul trebuie aerisit?
Comisia Europeană: Cote d'Or, Milka, Oreo, Ritz, Toblerone s-au vândut la preţuri mai mari în...
Un COSMONAUT de TOP este CONVINS că NU suntem singuri în Univers
Muzica populară a pierdut o mare stea. Gheorghe Turda: Dumnezeu să îl ierte!
Pro TV pregătește marea lovitură. Filmările au început
Locul de muncă plătit regește, cu până la 100.000 dolari pe an. Ce trebuie să...
Ireal cât au ajuns să coste sicriele și locurile de veci în 2024
Răspunsul Gabrielei Cristea pentru urmăritorii care îi spun că fetele ei nu sunt aranjate întotdeauna:...
Imagini rare cu Mădălina Ghenea din adolescență. Dovada supremă că a fost de-o frumusețe răpitoare...
BANCUL ZILEI. Ora de fizică. Profesoara îi întreabă pe elevi de unde vine curentul. Doar...
Witold Pilecki, spionul polonez de la Auschwitz
×